Vinkit taloyhtiön lämmitysprosessin optimointiin
Keräsimme yhteen tärkeimmät tekijät kerrostaloyhtiön toimivalle, kustannustehokkaalle ja asumismukavuuden takaavalle lämmitysprosessille.
🌡️ 1. Seuraa ja analysoi talon sisälämpötiloja
Taloyhtiön optimaalinen lämmitysprosessi edellyttää, että ulkolämpötilan lisäksi myös sisälämpötiloja kerätään ja analysoidaan järjestelmällisesti kaikista huoneistoista, kerroksista, rapuista ja yleisistä tiloista. Oikea sisälämpötilatieto auttaa havaitsemaan ja korjaamaan lämmityksen mahdolliset ongelmakohdat kohdennetusti ja kustannustehokkaasti, mikä johtaa merkittäviin säästöihin lämmityskustannuksissa.
❄️🌤️ 2. Ennakoi säävaihteluita ja huomioi talon lämmönvarauskapasiteetti
Talon lämmitysverkostoon pumpattu energia vapautuu huoneistoihin vasta tuntien tai jopa vuorokauden viiveellä, mutta sää vaihtelee nopeammin (lämpimät päivät ja kylmät yöt, vaihtelevat tuuliolosuhteet, odottamattomat pakkas- tai lämpöjaksot). Tämän vuoksi säävaihteluiden ennakointi talon lämmityksen ohjauksessa on kriittistä. Lisäksi on huomioitava talon rakennusmateriaalin ja sijainnin vaikutukset lämpöenergian varastoitumiseen/vapautumiseen.
✅ 3. Oikeat sisälämpötilatiedot johtavat oikeisiin päätöksiin
Oikea tieto kerrostalon sisälämpötiloista eri tiloissa ja olosuhteissa auttaa tekemään oikeita lämmitysprosessiin liittyviä päätöksiä. Sisälämpötilatiedosta on merkittävää hyötyä myös taloyhtiön isoimmissa päätöksissä, kuten energiatehokkuuden arvioinnissa sekä korjaustoimien ja budjetin suunnittelussa.
🔎 4. Analysoi lämmityskustannukset
Kasvavalle lämpölaskulle ja energiakulutukselle on löydettävä oikea syy. Liian usein taloyhtiön lämmityskustannusten nousua vuositasolla ei analysoida tarkasti, vaan asia sivuutetaan kaukolämmön hinnannousulla (€) tai kylmällä talvella, vaikka myös normeerattu kulutus (MWh) on kasvanut. Normeerattu lämmitysenergian kulutus eli sääkorjaus auttaa arvioimaan kiinteistön energiatehokkuutta vuosittaisista säävaihteluista riippumatta, mahdollistaen oikeudenmukaisen vertailun eri vuosien kulutuksen välillä.
Jos taloyhtiösi lämmitysprosessin toimivuus ja kustannustehokkuus mietityttävät, laita meille viestiä ja keskustellaan aiheesta lisää.